Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων και εργασιακό ωράριο




Πολύγυρος  7-12-2014 
ΕΛΜΕ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ  Mail:elmechalkidikis@gmail.com                                             
Θέμα : «Συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων και εργασιακό ωράριο»



Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή τις παιδαγωγικές συνεδριάσεις του πρώτου τριμήνου στα Γυμνάσια, αλλά και για άλλα θέματα σε διάφορα σχολεία του νομού, έχουμε δεχθεί ερωτήματα από συναδέλφους σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής αυτών των συνεδριάσεων.



Παραθέτουμε το νομικό πλαίσιο που αφορά στο συγκεκριμένο θέμα και που καθιστά σαφές ότι σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δεν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση του εργασιακού μας ωραρίου :



Ν. 1566/85, άρθρο 11, παρ.ΣΤ :



«2. Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, τακτικά τουλάχιστο μία φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μία φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος ή το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων



Το εργασιακό μας ωράριο καθορίζεται στο Ν. 1566/85, άρθρο 13 (αρ.14, παρ.20 για τη δευτεροβάθμια) :



«8. Όλοι οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του άρθρου 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών.»



Είναι σαφές ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν μπορεί να συνεδριάσει εκτός ωραρίου εργασίας, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τις 6 ώρες ημερησίως. (Π.χ. Εάν ένα σχολείο αρχίζει στις 8.00 πμ δεν μπορεί να συνεχίσει πέραν των 2.00 μμ ή αν αρχίζει 8.15 πμ, δεν μπορεί πέραν των 2.15μμ). Καλούμε τους διευθυντές να τηρήσουν το νόμο και τους συναδέλφους να απαιτούν την τήρηση του και να προασπίσουν τα δικαιώματα τους, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την ΕΛΜΕ. Η υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων αποτελεί συλλογικό καθήκον και υποχρέωση όλων μας.



       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου