Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΕΛΜΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Δεν συμμετέχουμε στον προσχηματικό διάλογο και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση σε όλους.


Πολύγυρος  25 –2 – 2016
Αρ. πρωτ : 6


 
ΕΛΜΕ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ                                
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ                                                                                                         
E-Mail : elmechalkidikis@gmail.com


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο "ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ.
Τη στιγμή που η χρονιά άρχισε με τις χειρότερες προϋποθέσεις, τα εκπαιδευτικά κενά να παραμένουν και να ταλαιπωρούν χιλιάδες μαθητές, τη στιγμή που η φτώχια η εξαθλίωση και τα φαινόμενα πεινασμένων παιδιών αγγίζει όλο και περισσότερες οικογένειες, τη στιγμή που τα περισσότερα κτίρια είναι επικίνδυνα και ακατάλληλα, τη στιγμή που εταιρείες, ΜΚΟ, φιλάνθρωποι, χορηγοί έχουν στήσει πάρτι στο κουφάρι της δημόσιας εκπαίδευσης, τη στιγμή που με το νέο ασφαλιστικό καλούνται οι εκπαιδευτικοί να διδάξουν ως τα 67 τους χρόνια, τη στιγμή που στο 3ο μνημόνιο περιγράφονται συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία που πρέπει να εφαρμοστούν, με το διάλογο στον οποίο μας καλεί να πάρουμε μέρος, η κυβέρνηση επιζητεί ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και προσπαθεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου για τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα καθ΄υπόδειξη του ΟΟΣΑ, που θα πάρει το επόμενο διάστημα και που θα τσακίσουν παραπέρα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.  
Μας λένε πως ο διάλογος θα διεξαχθεί με ορίζοντα την άνοιξη του 2016 και θα είναι ουσιαστικός, κρύβοντας όμως τις δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται από το 3ο μνημόνιο.



Πιο συγκεκριμένα στο 3ο μνημόνιο περιγράφονται τα εξής : " ...Οι αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011... Με βάση τις συστάσεις της επανεξέτασης, οι αρχές θα εκπονήσουν επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης και θα υποβάλουν προτάσεις για δράσεις το αργότερο έως τον Μάιο του 2016, οι οποίες θα εγκριθούν έως τον Ιούλιο του 2016,...Μεταξύ άλλων, η επανεξέταση θα αξιολογήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «Νέου Σχολείου», το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού (των τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων), τη λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Η επανεξέταση θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ... Ειδικότερα, οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης...."
 Ζητούν την συμμετοχή μας στο διάλογο παρωδία, για να αποσπάσουν την ανοχή- συνενοχή γονιών, εκπαιδευτικών στην γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται. Χρόνια τώρα, δεν σταματήσαμε να αναδεικνύουμε  τα προβλήματα και να απαιτούμε λύσεις, με συνέδρια, ημερίδες, υπομνήματα στο ΥΠΕΠΘ, στη βουλή, στα κόμματα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συζητήσεις με άλλους κοινωνικούς φορείς, πορείες, συγκεντρώσεις...
Η κυβέρνηση και το υπουργείο κάνουν τάχα πως δεν γνωρίζουν τις προτάσεις μας.
 Τους θυμίζουμε λοιπόν πως χρόνια τώρα απαιτούσαμε: 
Ένα σχολείο Ενιαίο 12χρονο Βασικό σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σαν προαπαιτούμενο για την παραπέρα εκπαίδευσης και επιλογής ζωής του νέου ανθρώπου.
 Ένα σχολείο που δε θα διαφοροποιείται σύμφωνα με τη μετέπειτα επαγγελματική προοπτική του μαθητή. 
Ένα σχολείο σύγχρονων υποδομών που δεν θα συνθλίβει την νεανική δημιουργικότητα, θα έχει χώρους εργαστηρίων, αθλητισμού, πολιτισμού, σίτισης και ξεκούρασης για όλα τα παιδιά. 
Ένα σχολείο μόνιμων εργασιακών σχέσεων και επάρκεια σε βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. 
Αυτές είναι οι ανάγκες γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών και απ' ότι φαίνεται αυτές οι ανάγκες δε χωράνε ούτε στη λογική της κυβέρνησης, ούτε στις λογικές της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και των μνημονίων.
Η απάντηση του οργανωμένου εκπαιδευτικού κινήματος πρέπει να είναι άμεση: Δεν συμμετέχουμε στον προσχηματικό διάλογο και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση σε όλους.                                                                       


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας



Μάντσιος Βασίλειος             Ιωαννίδης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου