Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Να μην περάσουν οι απολύσεις! Μόνος δρόμος ο συλλογικός - μαζικός αγώνας



Μάρτης 2014

Να μην περάσουν οι απολύσεις!

Μόνος δρόμος ο συλλογικός - μαζικός αγώνας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Βρισκόμαστε λίγο πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 22ης του Μάρτη που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και των τροϊκανών αφεντικών τελειώνει ο χρόνος της διαθεσιμότητας 2000 συναδέλφων μας και επίκειται η απόλυσή τους. Οσοι από αυτούς δεν απορροφηθούν από τις θέσεις που αναμένεται να εξαγγελθούν, στις 23 Μάρτη θα είναι απολυμένοι!! Πιστεύει κανείς από μας ότι δε θα βρεθούμε στο άμεσο μέλλον στη θέση τους;
Οι επιπτώσεις των απολύσεων στον κλάδο θα είναι τεράστιες. Θα χρησιμοποιηθούν σαν φόβητρο για οποιαδήποτε αντιδραστική αλλαγή ετοιμάζει το υπουργείο στις εργασιακές μας σχέσεις και οποιαδήποτε αντιεκπαιδευτική πολιτική προωθείται. Θα σημάνουν το τέλος της μονιμότητας στο δημόσιο και θα είναι η αρχή μιας σειράς απολύσεων που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση με στόχο τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατά 150.000 μέχρι το 2015, όπως έχει υπογράψει.

Μετά το κλείσιμο των κινητοποιήσεων του Σεπτέμβρη η επίθεση της κυβέρνησης στον κλάδο γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Οι ελάχιστες υποχρεωτικές μετακινήσεις που έγιναν το 2013 ήταν η πρόβα τζενεράλε των χιλιάδων που ετοιμάζονται για φέτος. Τέλος το υπουργείο προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εφαρμογή του Νέου Λυκείου, της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων καθώς και την επαναδιατύπωση των οργανικών θέσεων.
Η ουσία του νέου κύματος της επίθεσης της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, αλλά και η θέσπιση και εφαρμογή ενός νομικού πλαισίου, που θα επαναφέρει τον κακόφημο επιθεωρητισμό, θα καταπατά οποιαδήποτε εργασιακή κατάκτηση του κλάδου, θα επιβάλει ένα κλίμα φόβου και υποταγής μέσα στα σχολεία, θα επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας μας, θα καταργεί τις οργανικές, θα μας μετακινεί ανά την επικράτεια και θα νομιμοποιεί χιλιάδες απολύσεις. Ακόμα, με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, στοχεύει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων με άμεσο αντίκτυπο στη χρηματοδότησή τους, προωθώντας ουσιαστικά τις μελλοντικές συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα. Ηδη στα συρτάρια του υπουργείου είναι έτοιμες 1700 συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Τα σαθρά επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση θα αναβαθμίσει το σχολείο δεν πείθουν κανέναν. Τα χιλιάδες κενά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, η προ των πυλών μαζική εκδίωξη μαθητών από το νέο λύκειο που θα λειτουργεί σαν εξεταστικό κάτεργο, η ένταση των ταξικών φραγμών με την ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού αναδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων που προωθούνται.
Μέχρι τώρα, όπου έγινε προσπάθεια από το υπουργείο να στήσει τα σεμινάρια των διευθυντών και συμβούλων για την αξιολόγηση, καταφέραμε να τα μπλοκάρουμε. Εκατοντάδες είναι οι σύλλογοι διδασκόντων που αρνήθηκαν με πρακτικά και με ψηφίσματα την αυτοαξιολόγηση, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς από τη διοίκηση. Όμως δε φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται συνολική αντιπαράθεση. Να κατανοήσουμε επιτέλους ότι η δική μας υποχώρηση αποθρασύνει την κυβέρνηση. Πρέπει οι επιτροπές αγώνα που δημιουργήθηκαν το Σεπτέμβρη να σηκώσουν ξανά το αγωνιστικό κλίμα. Να αποβάλουμε τα βαρίδια του ξεπουλήματος του Μαΐου και του Σεπτεμβρίου και να προχωρήσουμε μπροστά!
Οι απολύσεις αφορούν ΟΛΟΥΣ μας!! Δε θα είναι οι τελευταίες όπως εντέχνως διαρρέεται από την κυβέρνηση αλλά η αρχή νέων και πολύ μαζικότερων. Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από τις εκλογικές αυταπάτες που σπέρνουν διάφοροι καλοθελητές. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εφησυχασμός και το σταμάτημα των αγώνων. Μόνο οργανωμένα και συλλογικά μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση. Τι είναι η απώλεια της αμοιβής μερικών ημερών μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας της δουλειάς μας;

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 19-20-21 ΜΑΡΤΗ

Κανένας απολυμένος στις 23 Μάρτη. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Όχι στην αυτοαξιολόγηση - αξιολόγηση που στοχεύει στην υποταγή και είναι ο προθάλαμος νέων απολύσεων. Να αποσυρθεί το ΠΔ για την αξιολόγηση.
Όχι στο ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ που θα πετάξει χιλιάδες μαθητές έξω από τα σχολεία.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου